Portálhírek

Elindult a TÖOSZ oktatási portálja

 
Kép
Elindult a TÖOSZ oktatási portálja
TÖOSZ Oktatás írta 2016. április 23., szombat, 07:47 időpontban
 

Elérhető a Képviselők Képzése Program elméleti megalapozó képzése e-learning formájában.

A TÖOSZ  és norvég testvérszervezete, a KS (Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége) együttműködéséből született meg 2009-ben a Képviselők Képzése elnevezésű program, amelyet a Polgármester Akadémiához hasonlóan az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogattak.

A 2013-ban kezdődött MANORKA (Magyar-Norvég Kapcsolatok - Önkormányzati kapacitásépítés norvég magyar együttműködéssel című projekt) projektünk, amelyben továbbfejlesztettük, aktualizáltuk a programot.

Jelen kurzusunk a kétnapos személyes tréning megalapozása, arra szolgál, hogy az elméleti alapokat megerősítsük. A képviselő-testület csoportos, személyes tréningje legalább ennyire fontos: az együttműködést fejleszti, annak kereteit segít rögzíteni a közös munkához.

A kétnapos tréningről: Az önkormányzati választásokat követően a képzésre vártuk azon önkormányzatok jelentkezését, amelyek igényelték a helyi önkormányzatuk képviselő-testületi a tréningjét.   A jogszabályi változások miatt sok kisebb lélekszámú településen mindössze kétfős testületet választottak, számukra értelmetlen lenne volna külön-külön tréninget tartani. Ezért ezek az önkormányzatok más települések testületeivel közösen vettek részt a programban. Az ésszerűség okán a program alapelve, hogy a tréner utazik a testületekhez, illetve arra a helyszínre, amit a testület választ magának. A minimum létszám 12 fő, a maximum 20 fő. 

A tréningre bármilyen összetételben jelentkezhet egy vagy több önkormányzat a következő lehetőségekből választva: egyedül, külső bizottsági tagokkal, szakértőkkel együtt, garantálva a minimális résztvevői létszámot (12 fő):

  •     a mikrotérség vagy bármely más település(ek) képviselőivel együtt;
  •     a hivatal vezetésével vagy a nélkül.

A pályázati támogatásoknak köszönhetően 2010-ben az első húsz jelentkező TÖOSZ-tag önkormányzat ingyenesen vehetett részt a képviselő-testületek tréningjének programjában, csupán a megfelelő helyszínt kellett biztosítania. A MANORKA projektben már az első 40 önkormányzat kaphatta meg a tréninget ingyenesen. Helyszín tekintetében is több opciót kínáltunk: előnyös, ha a településen zajlik a tréning, hiszen költségeket lehet megtakarítani (szállás, étkezés).

Az már nehezebben biztosítható, hogy minden résztvevő folyamatosan jelen legyen, pedig ez mindenképpen fontos a tréning hasznosulása szempontjából. A TÖOSZ megszervezi és lebonyolítja a tréninget külső helyszínen is, ha ennek költségeit a megrendelő önkormányzat vagy önkormányzatok vállalják.

A pártpolitikától mentes képviselőképzés nyitott bárki és bármely szervezet számára, aki vagy amely a helyi demokrácia és az önkormányzatok szakmai felkészültségét szeretné támogatni. Az interaktív tréningen a képviselőknek módjuk lesz az alapvető információk megszerzésére, a pozíciójukból eredő kötelezettségeik és jogaik, kompetenciáik tudatos elsajátítására és fejlesztésére is.   A képzés célja, hogy a választott képviselők hozzáállásának és gondolkodásmódjának formálása által fejlődjék a helyi demokrácia, a települési közösség és az állampolgárok számára nyújtott közszolgáltatások színvonala. A képviselők megerősítése a cél: önmagukban, a közösségbe és az önkormányzatiságba vetett hitükben, az egymás iránti tiszteletben és az együttműködési készségükben.  A program tehát: egyrészt alapvető ismereteket (jogrendszer, az ő illeszkedésük, szerepük és felelősségük, lehetőségeik) ad az újonnan és az újra megválasztott önkormányzati képviselők számára, másrészt a fejlődési folyamatot támogatja azáltal, hogy a jó kormányzás példáit terjeszti, a helyi közösségfejlesztést és a helyi demokráciát támogatja.